Verkkoremontti Oy korvausilmaventtiilien asennuksen asiantuntijana Rakennusmaailma lehdessä

Verkkoremontti asiantuntijana Rakennusmaailmalehdessä

Verkkoremontti asiantuntijana Rakennusmaailmalehdessä

Rakennusmaailma kaipasi asiantuntijaa korvausilmaventtiilien ja ilmanvaihdon osalta 1/2025 ilmestyneeseen lehteensä ja toimittaja ottikin meihin yhteyttä ja kyseli kiinnostustamme lähteä tekemään yhdessä lehtijuttua korvausilmaventtiileistä.

Isoin syy miksi toimittaja pyysi meitä mukaan lehtijuttuun oli, että olemme hyvin avoimia kaikesta mitä teemme eli mitä tuotteita asennamme, tuotteiden hyvistä ja huonoista puolista, asennusprosessistamme ja hinnoista. Näin ollen toimittaja tiesi jo valmiiksi, että hän oli saamassa alan asiantuntijan mukaan artikkeliinsa.

Katariina fiilistelemässä valmista lehtijuttua
Katariina fiilistelemässä valmista lehtijuttua

Lehtijuttua lähdettiin työstämään Rakennusmaailman toimittajan Teija Aaltosen haastattelukysymysten pohjalta, jotka olivat tarkoin harkittuja kysymyksiä niin ilmanvaihdon merkityksestä, ilmanvaihdon ongelmakohdista kuin itse korvausilmaventtiileistäkin ilmanvaihdon tehostajana.

Kuka kaipaa korvausilmaa?

Olennaisin asia mihin lehtijutussa alkuun lähdettiin hakemaan vastausta, on tietysti se, että minkälaisissa taloissa korvausilmaventtiileistä on hyötyä.

Pääosin korvausilmaventtiileillä hoidetaan ilmanvaihtoa kuntoon taloissa, joissa on joko painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto. Eli teknisesti ottaen näistä taloista poistuu ilmaa, mutta tuloilmalle ei ole reittiä (muuta kuin seinien läpi, ikkunoiden raoista, lattian ja seinän raosta).

Korvausilmaventtiilin asennus puuverhoukseen
Korvausilmaventtiilin asennus puuverhoukseen

Korvausilmaventtiileillä tehdään siis hallittu tuloilmareitti näihin taloihin, jolloin ilmanlaatu paranee huomattavasti heti kun korvausilmaventtiilit on asennettu.

Toimittajaa kiinnosti erityisesti, että minkälaisissa tilanteissa ihmiset aktivoituvat hankkimaan korvausilmaventtiilejä?

Tyypillisimpiä tilanteita mitä meille tulee vastaan ovat:

  1. Asuntoon on tehty kuntotarkastus ja kuntotarkastusraportissa on mainittu, että korvausilmaventtiilit puuttuvat
  2. Asuntoon on hiljattain muutettu ja havaittu, että ilmanlaatu on huono
  3. Huono sisäilma aiheuttaa ongelmia esim. migreeni, päänsärky jne.
  4. Naapurit ovat tilanneet korvausilmaventtiilejä ja sitä kautta havaittu, että sisäilmalle voisi itsekin tehdä jotain
  5. Huonosta sisäilmasta on kärsitty jo pitkään ja lopulta päätetty, että asialle pitää tehdä jotain

Yleisesti huonon sisäilman havaitsee yleensä parhaiten makuuhuoneissa varsinkin, jos makuuhuoneen ovea pidetään kiinni yön aikana. Tällöin huonosta sisäilmasta kärsivänä herää usein pään särkyyn, tukkoisuuteen tai huomaa, että makuuhuone haisee ”ummehtuneelle”

Miten lähteä ratkomaan korvausilmaongelmaa?

Seuraavaksi lehtiartikkelissa lähdettiin tietysti pohtimaan, että miten ongelmaa kannattaisi lähteä ratkomaan. Käytännössä tämä jakautuu kahteen osaan eli mihin ja minkälaisia korvausilmaventtiilejä tarvitaan, jotta sisäilma saadaan kuntoon.

Nyrkkisääntönä korvausilmaventtiilien osalta on, että näitä tulisi olla 1kpl/20m2 ja jokaisessa asuinhuoneessa tulisi olla vähintään 1kpl.

Eli vaikka talossa olisi useampia pieniä 8 – 12m2 makuuhuoneita niin näihin kaikkiin on järkevä asentaa korvausilmaventtiilit, jos ilmanlaatu halutaan kuntoon kaikissa tiloissa.  Suurissa huonetiloissa kuten avokeittiön ja olohuoneen yhdistelmissä on usein järkevää olla 2kpl korvausilmaventtiilejä, jotta korvausilmamäärä olisi riittävä isolle tilalle ja siellä potentiaalisesti aikaansa viettävälle isommallekin porukalle.

Tarkemmin korvausilmaventtiilien sijoittelusta voit lukea blogiartikkelistamme.

Korvausilmaventtiilien sijoittelu
Korvausilmaventtiilien sijoittelu

Toinen lehtiartikkelissa esiin nostettu asia on tietysti, että minkälainen korvausilmaventtiili minun kannattaisi valita ja onko tähän jotain nyrkkisääntöjä?

Tällä hetkellä saatavilla olevat korvausilmaventtiilit jakautuvat kahteen eli on automaattisesti lämpötilan mukaan säätyviä korvausilmaventtiilejä ja sitten on sähkökäyttöisellä puhaltimella varustettuja korvausilmaventtiilejä.

Näissä isoin ero on siinä, että automaattisesti lämpötilan mukaan säätyvät venttiilit toimivat ilman sähköä eli korvausilma tulee niistä painovoimaisesti.  Käytännössä ilmavirta syntyy siitä, että poistoilmaventtiilit imevät ilmaa pois asunnosta ja korvausilmaventtiilistä tulee sitten korvaavaa ilmaa tilalle.

Sähkötoimisissa korvausilmaventtiileissä taas on puhallin, joka puhaltaa ulkoilmaa sisään ja sekoittaa sen osittain huoneen sisäilman kanssa, jolloin ilma lämpiää. Puhaltimella voidaan varmistaa, että ilmaa tulee joka tilanteessa sisään, toisin kuin painovoimaan perustuvissa korvausilmaventtiileissä, jotka vaativat sen, että ilmaa poistuu talosta, jotta näistä tulisi ilmaa sisään.

Molemmilla korvausilmaventtiilityypeillä on omat kannattajansa, mutta automaattisesti säätyvät korvausilmaventtiilit ovat tällä hetkellä suositumpia.

Tarkemmin eri korvausilmaventtiilien tyyppeihin voit tutustua artikkelissamme ”Paras korvausilmaventtiili?”

Korvausilmaventtiilin asennus

Artikkelin lopussa päästiin tietysti itse korvausilmaventtiilien asennuksiin kiinni. Asennuspaikkana käsiteltiin ulkoseinää, joka on yleisin asennuspaikka.

Helpoiten asennuksia onnistuvat puuseiniin, kun taas muissa seinätyypeissä tarvitaan timanttiporausta, jotta tarvittava reikä saadaan porattua siististi seinään.

Itse porauksen onnistumisen kannalta olennaista on, että ei porata kantavia rakenteita tai sähköjohtoja poikki, jotka tulee kartoittaa ennen porauksen aloitusta rakenneilmaisimella tai seinäskannerilla.

Lopuksi toimittajalla oli muutamia täsmäkysymyksiä korvausilmaventtiilien asennuksiin liittyen:

  1. Usein kuulee, että kaikki läpiviennit ovat kosteusuhkia, miten korvausilmaventtiilin asennuksessa varmistutaan, että läpivienti toimii oikein
  2. Mitä vikoja omatoimiasennuksissa on tullut vastaan?
  3. Mikä on paras korvausilmaventtiili?

Usein kuulee, että kaikki läpiviennit ovat kosteusuhkia, miten korvausilmaventtiilin asennuksessa varmistutaan, että läpivienti toimii oikein?

On totta tosiaan, että korvausilmaventtiili on reikä seinässä, mutta oikein tehtynä siitä ei ole mitään haittaa rakenteille. Ihan vastaavasti kuin oikein asennetusta ikkunasta, ulkovesipostista tai muustakaan ilmanvaihdon läpiviennistä ei ole haittaa.

Olennaista on siis se, että porattu reikä on sopivan kokoinen eli ei tehdä liian isoa reikää, jolloin seinäeristyksiä häviää tarpeettomasti. Läpivienti ja korvausilmaventtiilin osat tiivistetään ulko- ja sisäpinnoilta. Näin estetään niin ulkopuolelta sadeveden valuminen korvausilmaventtiiliputken vierestä seinärakenteisin. Sisäpuolen tiivistys taas estää lämpimän ja kostean sisäilman pääsyn seinärakenteisiin.

Kolmantena seikkana on tehdä asentaessa pieni kallistus korvausilmaventtiiliputkeen, jolloin mahdollisesti korvausilmaventtiilin sisään päässyt tai tiivistynyt kosteus valuu ulos.

Eli oikein tehtynä korvausilmaventtiilin läpivienti on toimiva ja parantaa rakennuksen toimivuutta, kun parantunut ilmanvaihto vähentää sisäilman kosteutta ja sitä kautta pienentää riskiä rakenteiden kosteusvaurioille.

2. Mitä vikoja omatoimiasennuksissa on tullut vastaan?

Yleisin vika on ihan se, että korvausilmaventtiilejä on liian vähän. Eli on asennettu, esimerkiksi vain vanhempien makuuhuoneeseen korvausilmaventtiili tai pelkästään makuhuonetiloihin. Tällöin korvausilman määrä jää yleensä riittämättömäksi ja tämä aiheuttaa sen, että korvausilmaa tulee edelleen rakenteiden läpi esimerkiksi lattian ja seinän liitoskohdasta, ikkunoiden raoista jne.

Toinen yleinen vika on, että asennuksessa on rikottu kantavia rakenteita tai sähköjohtoja. Nämä voi yleensä välttää sillä, että käytetään hyvää rakenneilmaisinta tai seinäskanneria sekä mietitään rakennetekniikan perusperiaatteita eli minkälainen on tyypillinen runkojako ja miten esimerkiksi ikkunan vahvistuspalkit on tyypillisesti toteutettu, jolloin löydetään yleensä hyvä asennuspaikka.

Kolmas yleinen vika on, että ei olla huomioitu ilmanvaihdon kokonaisuutta. Tämä tarkoittaa sitä, että korvausilmaventtiilien asennuspaikat pitää olla sellaiset, että ilma vaihtuu mahdollisimman tehokkaasti koko kodista. Toisena asiana tulee huomioida, että ilma todella pääsee vaihtumaan eli, että esimerkiksi sisäovien alla on riittävät oviraot tai oviin on asennettu siirtoilmasäleiköt. Kolmantena olennaisena seikkana ilmanvaihdon toimivuuden osalta on poistoilma. Eli on olennaista varmistaa, että kodistasi poistuu myös riittävästi ilmaa, jotta ilma voisi vaihtua.

Neljäs vika, joka jäi lehtiartikkelissa tilan puutteen vuoksi mainitsematta, on jo aiemmin mainitut tiivistykset eli sisä- ja/tai ulkopuoliset tiivistykset ovat tekemättä tai puutteelliset. Tämä aiheuttaa riskin kosteusvauriosta seinärakenteessa.

3. Paras korvausilmaventtiili?

Toimittaja esitti haastatteluun loppuun vielä herkullisen kysymyksen, että mikä nyt on paras korvausilmaventtiili. En viitsinyt lähteä politikoimaan, että kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa vaan mietin, että mikä korvausilmaventtiili nousee muiden yläpuolelle, jos mietitään tärkeimpiä korvausilmaventtiilin ominaisuuksia eli

  • Ilmamäärä
  • Ilmansuodatus
  • Äänieristävyys

Mielestäni näillä kriteereillä selkeästi paras on Velco Premium 125. Siinä on noin 50% parempi ilmamäärä kuin Velco VLR-100 tai Vilpe Wive 100 venttiileissä ja se kamppailee tasaväkisesti esim. puhaltavan Mobair 2030S korvausilmaventitilin kanssa ilmamäärissä vaikka siinä ei ole sähköistä puhallinta, jota moni vieroksuu.

Ilmansuodatuskyky Velco Premium 125 on sama kuin VTT:n testivoittajalla Velco VLR-100 korvausilmaventtiilillä. 

Ääneneristävyydessä Velco Premium 125 on markkinoiden paras eli se eristää erinomaisesti pihalta/kadulta sisään tulevaa ääntä, joka on myös seikka joka useita mietityttää.

Korvausilmaventtiilien asennus sinun kotiisi asiantuntijalta?

On mukavaa, että asiantuntemukseni kelpaa Rakennusmaailman kaltaisille alan laatulehdille. Ensisijaisesti asiantuntemukseni on kuitenkin tarkoitettu sinulle, joka kaipaat osaavaa toteuttajaa korvausilmaventtiilien asennusprojektiisi.

Saat yhteyden joko alla olevilla painikkeilla, joilla voit varata ilmaisen suunnittelukäynnin, varata etäpalaveriajan tai jättää tarjouspyynnön.

Innokkaille verkko-ostajille meillä on tarjolla myös verkkokauppa, josta voit tilata haluamasi määrän korvausilmaventtiileitä asennettuna.

Palvelemme myös perinteisesti puhelimella ja minut saa kiinni numerosta 050 512 3240 (Theo Raukomaa) voit lähettää myös Whatsapp viestin, jos tämä on sinulle mieluisampi tapa.

Laitetaan sinun sisäilma-asiasi kuntoon. Oli kyseessä sitten korvausilmaventtiilien asennus tai laajempi kokonaisuus, jossa kaivataan esim. väliovien lyhennyksiä, poistoilman vaihdon tehostusta tai rakenteiden tiivistämistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart