fbpx

Keittiön siirtäminen

Keittiön siirto kiinnostaa monia, jotka haaveilevat lisähuoneesta tai muutoin toimivammasta kodista, jota edesauttaisi se, että keittiö saadaan paremmalle paikalle.

Usein vanha keittiö, jota halutaan siirtää, on erillisessä keittiöhuoneessa ja se halutaan siirtää osaksi olohuonetta. Joskus taas koko kodin pohjaratkaisua halutaan muuttaa ja keittiön siirto on osa tätä kokonaisuutta.

Käyn tällä sivulla läpi, mitä vaatimuksia keittiön siirrolle on, minkälainen prosessi keittiön siirtäminen on kerrostalossa ja omakotitalossa sekä tietysti keittiön siirron kustannukset.

Asennamme kaikkien valmistajien keittiöt

Saat meiltä asennuspalvelut kaikkien eri keittiötoimittajien keittiöille sekä kaikki muut tarvitsemasi remonttipalvelut pintaremontista, kylpyhuoneeseen ja aina koko huoneiston kokonaisvaltaiseen saneeraukseen.

Emme itse tee keittiösuunnittelua, sillä keittiökalusteiden yksityiskohtien suunnitteluun paras osaaminen löytyy aina keittiökalusteiden toimittajilta.

Jos kuitenkin kaipaat asiantuntevaa apua keittiön siirtoon, asennukseen, sähkö- ja putkitöihin tai vaikka uutta lattiaa keittiöösi tai koko huoneistoosi niin saat ne meiltä ”avaimet käteen” pakettina.

Sivun sisältö

Haluatko päästä vauhdilla eteenpäin?

Jätä tarjousyyntö tai varaa ilmainen suunnittelukäynti!

Tekniset vaatimukset keittiön siirrolle

Käydään läpi ensin tekniset vaatimukset keittiön siirrolle. Näiden jälkeen käyn läpi viranomaisten ja taloyhtiöiden vaatimukset keittiön siirrolle.

 Eli keittiön siirtäminen vaatii siis

  • Vesiputket
  • Viemäröinnin
  • Ilmanvaihdon
  • Sähköt

Vesiputkien vetäminen keittiön siirrossa

Uusi keittiösi vaatii vesiputket hanaa ja astianpesukonetta varten. Vesiputket harvoin tuottavat keittiön siirroissa ongelmia, koska vesiputkissa oleva vedenpaine mahdollistaa sen, että vesiputkia voi vetää aika vapaasti niin ylös-, alas kuin vaakasuunnassakin.

Käytännössä vesiputket vedetään kuitenkin yleensä samasta paikasta mistä viemäriputketkin tulevat, sillä ne ovat usein rajoittavampi tekijä keittiön siirrossa.

Vesiputket voidaan vetää joko pintaputkilla tai upotettuna seinärakenteisiin PEX-muoviputkilla. Yksinkertaisimmillaan vesiputket voidaan haaroittaa esimerkiksi vessan tai kylpyhuoneen pesualtaan vesiputkista. Mikäli samassa yhteydessä tehdään kylpyhuone- tai vessaremontti, usein siistein ratkaisu on tehdä vesiputkiliitokset alakaton sisällä ja tuoda ne sieltä huomaamattomasti rakenteiden sisällä uudelle keittiölle.

Viemärien vetäminen keittiön siirrossa

Vaikeampi toteutettava asia keittiöiden siirtoprojekteissa on usein viemärien vetäminen, koska viemäri vaatii kaatoa toimiakseen. Yleensä vaadittu kaato on 2cm/1m eli, jos viemäriä vedetään esimerkiksi 3 metriä niin viemärin tulisi kaataa 6cm tällä matkalla.

Käytännössä tämä rajoittaa usein potentiaalisia keittiön paikkoja etenkin kerrostaloissa, kun uusi keittiön vesipiste on saatava kylpyhuoneen tai vessan kanssa samalle seinälle, jotta viemäriputki voidaan vetää.

Viemärin liitos vessassa tai kylpyhuoneessa voidaan toteuttaa yksinkertaisimmillaan liittämällä se wc-istuimen viemäriin. Mikäli samassa yhteydessä tehdään myös vessa- tai kylpyhuoneremontti, voidaan viemäriliitos yleensä piilottaa rakenteiden sisään, jolloin viemäriputki liitetään lattian sisällä viemäröinteihin tai runkoviemärilinjaan.

Pientaloissa keittiön siirtoihin on usein enemmän vaihtoehtoja, kun viemäriputkea voidaan vetää lattiarakenteen sisällä tai ryömintätilassa, jolloin keittiön paikan ei välttämättä tarvitse olla lähellä jo olemassa olevia viemäröintejä.

Kerrostaloissa lattiarakenteen sisällä viemäröintien vetäminen on usein haastavampaa. Se saattaa kuitenkin olla vanhemmissa (ennen 1950 rakennetuissa) taloissa mahdollista, jos välipohjassa (kerrosten välinen lattiarakenne) on tilaa viedä viemäriputki halutulle paikalle.

Ilmanvaihdon toteutus keittiön siirrossa

Viemäröinnin lisäksi ilmanvaihto on toinen haaste keittiön siirtoprojekteissa. Rakennusmääräysten mukaan keittiössä on oltava poistoilmanvaihtoventtiili, jonka toteutusta käyn seuraavaksi läpi.

Tyypillisin kohde, jossa keittiötä halutaan siirtää, on vanhempi kerrostaloasunto. Ennen 1960 lukua rakennetuissa taloissa ilmanvaihto on yleensä painovoimainen ja tätä uudemmissa taas on koneellinen poistoilmanvaihto.

Painovoimaisella ilmanvaihdolla toteutetuissa taloissa ilmanvaihtokanavassa voi olla vaakasuuntaista kanavaa 1/10 x hormin korkeus. Eli jos siirrettävä keittiö sijaitsee esimerkiksi viisi kerroksisen talon kolmannessa kerroksessa niin vaakakanavaa voi olla noin 1/10 x (kolmannen kerroksen katosta talon katolle olevan hormin pituus). Eli kun kerrosten korkeus on yleensä noin 3m ja kattorakenteissa on jonkun verran korkeutta (arvioidaan noin 2m) niin hormin pituus katolle on noin 8m, jolloin vaakakanavaa voi olla 0,8m.

Käytännössä tämä rajoittaa painovoimaisella ilmanvaihdolla toteutetuissa kerrostaloissa sitä, onko keittiön siirto ylipäätään mahdollinen. Usein keittiön siirto näissä taloissa vaatiikin sen, että hormi, johon keittiön saa liittää on oltava hyvin lähellä.

Koneellisella poistoilmanvaihdolla toteutetuissa kohteissa vastaavaa ongelmaa ei ole, kun ilma liikkuu ilmanvaihtokanavassa ilmanvaihtokoneen liikuttamana, jolloin vaakasuuntaista kanavaa voi rakentaa ilman rajoituksia.

Pientaloissa ei myöskään ole samalla tavalla rajoitteita, koska tarvittaessa myös painovoimaisessa ilmanvaihdossa on mahdollista tehdä esimerkiksi uusi ilmanvaihtohormi katolle, jolloin se voidaan vetää haluttuun kohtaan.

Sähköjen vetäminen keittiön siirrossa

Neljäs huomioitava asia keittiön siirrossa on sähköjen vetäminen uudelle keittiölle. Sähköjen siirrossa ei yleensä ole teknisiä ongelmia vaan rahalla selvitettäviä asioita.

Uutta keittiötä asennettaessa olennainen asia sähköjen osalta on, että se on tehtävä nykyisten sähköstandardien mukaisesti. Eli uuteen keittiöön on asennettava maadoitetut pistorasiat ja vikavirtasuojaukset.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kotisi on valmistunut ennen vuotta 1997 ja siellä on maadoittamaton sähköjärjestelmä, on uuteen keittiöön vedettävä uudet sähkökaapeloinnit. Myös vanhaan tilaan, josta keittiö on purettu, on todennäköisesti tehtävä sähköille muutoksia samalla kun seinille asennetaan pistorasioita.

Samassa yhteydessä on usein järkevää vaihtaa sähköpääkeskus, jos se on vanhan mallinen tulppasulakkeilla varustettu sähkökeskus. Tällöin uudessa sähkökeskuksessa on suoraan sisäänrakennettuna tarvittavat vikavirtasuojaukset.

Viranomaisvaatimukset keittiön siirrolle

Viranomaisvaatimukset keittiön siirrolle vaihtelevat hieman kunnittain. Helsingissä keittiön siirto on yksinkertaisin prosessi, koska Helsingissä keittiön siirto ei edellytä rakennuslupaa tai Z-lausuntoa. Ainoa vaatimus on, että kiinteistön omistaja varmistaa, että käytetään päteviä suunnittelijoita ja huolehditaan valvonnasta ja dokumentoinnista, jotta työ on toteutettu oikein.

Muissa kaupungeissa keittiön siirto vaatii rakennusluvan, jolloin täytyy tehdä suunnitelmat, joilla rakennuslupaa haetaan ja itse rakentamisen aikana projektilla täytyy olla vastaava työnjohtaja, joka huolehtii, että keittiön siirto toteutetaan rakennusluvan mukaisesti.

Minimissään keittiön siirto vaatii LVI-suunnitelmat ja pohjakuvan päivityksen. Joista selviää suunnitellut vesi- ja viemäriputkimuutokset sekä ilmanvaihdon toteutus ja muuttunut huonejärjestys.

Mikäli tehdään rakenteellisia muutoksia esimerkiksi kantavan seinän purkaminen niin näistä tarvitaan myös rakennesuunnitelmat.

Kaipaatko apua keittiön siirron tai hinnan kanssa?

Varaa etäpalaveriaika tai ilmainen suunnittelukäynti paikan päällä niin voimme käydä yhdessä läpi mieltäsi askarruttavat kysymykset

Keittiön siirtäminen kerrostalossa / taloyhtiössä

Kerrostalossa keittiön siirtoprojekti kannattaa aloittaa kysymällä isännöitsijältä onko keittiön siirto mahdollinen ja onko siirtoja toteutettu mahdollisesti muissa huoneistoissa.

Mikäli keittiön siirtoprojekti vaikuttaa mahdolliselta niin tämän jälkeen aletaan selvittämään keittiön siirron käytännön toteutusta ja tekemään suunnitelmia.

Jos tilaat remontin Verkkoremontilta, saat meiltä ”avaimet käteen” pakettina kaikki tarvittavat suunnitelmat, valvonnat ja itse keittiön siirron toteutuksen.

Taloyhtiötä varten tarvitaan minimissään siis vähintään päivitetyt pohjakuvat sekä LVI-suunnitelmat. Mikäli asut jossain muualla kuin Helsingissä niin rakennusluvan hakemiseksi tarvitaan taloyhtiöltä valtakirja.

Valtakirjan saa yleensä toimittamalla riittävät suunnitelmat taloyhtiölle, jonka jälkeen taloyhtiön hallitus antaa luvan remontille ja valtakirjan rakennusluvan hakemista varten.

Sama toimintamalli toimii myös rivitaloissa- ja paritaloissa, joissa tarvitaan myös taloyhtiön valtakirja rakennusluvan hakemista varten.

Keittiön siirtäminen omakotitalossa

Omakotitalossa keittiön siirtoprojekti on yksinkertaisempi kuin taloyhtiöissä, koska ryhdyt itse rakennushankkeeseen.

Mikäli talosi on Helsingissä, keittiön siirtoprojektiin riittää, että projektille on LVI-suunnitelmat ja päivitetty pohjakuva, josta ilmenee muuttunut huonejärjestys. Projektin aikana tehdään dokumentaatio, josta selviää tehdyt muutokset ja valokuvataan peittyvät työvaiheet.

Jos talosi sijaitsee jossain muussa kaupungissa, keittiön siirto vaatii rakennusluvan, jolloin tarvitaan vastaavasti LVI-suunnitelmat ja päivitetyt pohjakuvat sekä mahdolliset rakennesuunnitelmat rakennemuutoksista. Luvan hakijana toimit kuitenkin sinä itse eli tällöin voimme antamallasi valtakirjalla hakea luvat projektille puolestasi.

Jos tilaat remontin Verkkoremontilta, saat meiltä ”avaimet käteen” pakettina kaikki tarvittavat suunnitelmat, valvonnat ja itse keittiön siirron toteutuksen.

Keittiön siirtäminen hinta?

Yksi kiinnostavimmista asioista keittiön siirtämisessä on tietysti sen hinta.

Keittiön siirtoprojektit ovat hyvin erilaisia, sillä usein keittiön siirtoprojektiin liittyy myös esimerkiksi kylpyhuone- tai vessaremontti vesi- ja viemäriputkien toteuttamiseksi. Samoin sähköille tehdään usein uudistuksia ja vanhan keittiön osalta tehdään muutostöitä.

Pelkkään keittiön siirtoon liittyviä kustannuksia tulee kuitenkin seuraavasti:

Keittiön siirron kustannuslaji Kustannus
LVI-suunnittelutyöt 2 500 – 3 500€
Vesi-, viemäri ja ilmanvaihtomuutokset 2 000 – 4 000€
Sähkötyöt uuteen keittiöön 3 000 – 5 000€

Näiden lisäksi tulee normaalit remonttityöt, joita projektiin liittyy, kuten keittiön asennus, vanhan keittiön purkaminen, vanhan keittiöhuoneen muuttaminen asuinhuoneeksi, pintaremonttityöt mahdollinen kylpyhuone- tai vessaremontti.

Näiden remonttien hintaa voit laskea verkkokaupassamme.

Kokonaisuutena projekti on siis kohtuullisen arvokas, mutta usein etenkin arvokkaammissa asunnoissa ihan järkevä, kun remontilla saadaan luotua lisähuone asuntoon tai parannettua selvästi asunnon toiminnallisuutta.

Keittiön siirto sinun kotiisi?

Toteutamme mielellämme sinun keittiöunelmasi todeksi.

Saat meiltä keittiön siirtoprojektin halutessasi ”avaimet käteen” pakettina sisältäen tarvittavat suunnitelmat, valvonnan sekä itse työn toteutuksen.

Tarkemmin varsinaiseen keittiöremonttien toteutukseen voit tutustua keittiöremontti sivullamme.

Jos kaipaat apua keittiöremonttisi suunnittelussa, varaa ilmainen suunnittelukäynti, jossa voimme käydä läpi tarkemmin sinun keittiöremonttisi toteutusta.

Jos haluat asioida mieluummin etänä niin voit varata etäpalaveriajan, jossa voimme käydä läpi keittiöremonttisi toteutusta.

Innokkaille verkko-ostajille olemme kehittelemässä verkkokauppaamme myös hintalaskuria, jolla voit suoraan laskea hinnan omalle keittiöremontillesi ja tilata koko remontin netistä.

Tarvittaessa meihin saat yhteyden myös WhatsAppilla tai puhelimitse numerosta 050 512 3240.

Usein kysyttyjä kysymyksiä keittiön siirrosta

Voitteko auttaa minua selvittämään onnistuisiko keittiön siirto asunnossani?

Keittiön siirtoprojektin suunnitelmien tekeminen vie yleensä noin 2 – 3 viikkoa, jonka jälkeen riippuen asuinpaikastasi ja asuinmuodostasi eli asutko taloyhtiössä vai omakotitalossa kestää lupaprosessissa oma aikansa.

Helsingissä varsinainen keittiön siirtoprojekti saadaan nopeasti käyntiin, jos taloyhtiöltä tulee vihreää valoa hankkeelle. Samoin, jos asut omakotitalossa niin projektia päästään tekemään käytännössä välittömästi, kun suunnitelmat on valmiina.

Muissa kaupungeissa, joissa vaaditaan rakennuslupaa projektille, vie rakennusluvan käsittely tyypillisesti noin 1 – 3 kuukautta riippuen kaupungista ja rakennusvalvonnan ruuhkatilanteesta.

Sen jälkeen, kun lupa-asiat ovat kunnossa, varsinainen keittiön siirtoprojekti vie 2 – 4 viikkoa riippuen tehtävistä töistä. Mikäli samassa yhteydessä tehdään kylpyhuoneremonttia tai kokonaisvaltaisempaa huoneistoremonttia, koko projektin kesto on tyypillisesti noin 4 – 8 viikkoa.

Voimme aloittaa suunnittelutyöt yleensä 1 – 2 viikon varoitusajalla. Jos sinulla on jo olemassa olevat suunnitelmat, itse toteutus voidaan yleensä aloittaa noin 3 viikon varoitusajalla.

Keittiön siirtoprojektimme on suunnittelun, valvonnan ja remonttitöiden ja näihin liittyvien tarvikkeiden osalta ”avaimet käteen” toimitus eli sinä toimitat vain keittiökalusteet ja kodinkoneet.

Tarkemmin keittiöremonttiprojektien toteutukseen voit tutustua keittiöremonttisivullamme.

Keittiön siirto onnistuu koko toimialueellamme, joka on Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala.

Shopping Cart